Rysy (PL) en Gerlach (SK)

De plannen voor zomer 2011 nemen steeds vastere vormen aan. Ik heb een route kunnen plannen om de Rysy (Polen) en de Gerlach (Slowakije) in één meerdaagse tocht te beklimmen.

Het plan is om eerst naar Zakopane (PL) te rijden, en daar de motor achter te laten, op een camping of bij een hotel. Leo een paar dagen op een verlaten parkeerplaats in de bergen achterlaten, dat lijkt me geen goed idee. Dan met de bus naar Lysa Polana, en wandelen naar een hut aan het Morskie Oko meer (1395 m). De volgende dag via het Zwarte Meer omhoog naar de top van de Rysy (2500 m). Op de foto zie je beide meren, vanaf de top van de Rysy.

Afdalen naar de Slowaakse kant, naar de hut aan het meer Propadske Pleso (1494 m).
De volgende dag een hoogtepad, de Tatranska Magistrala, naar wéér een hut aan een meer: Sliesky Dom (1670 m). Daar moet ik een Slowaakse gids aan de haak slaan.

Op de derde dag dan de beklimming van de Gerlach (2654 m), een IIe-graads route.

Terug in het bovendal ga ik dan niet met de groep mee terug, maar linksaf omhoog naar de pas Polski Hebren (2200 m). De afdaling naar het uitgangspunt op de grens van Polen en Slowakije is lang. Waarschijnlijk zal ik die dag 11-12 uur in touw zijn. Hopelijk vind ik aan het eind van de dag nog een bus terug naar Zakopane, maar in geval van nood kan ik ook nog een extra overnachting in de hut Stara Roztoka inlassen.

Leave a Reply